Wint Facebook van Hyves?

Op dit moment vinden er in Nederland verschuivingen plaats tussen de sociale netwerksites Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter. De bezoekersaantallen op LinkedIn en Facebook zijn het afgelopen half jaar met respectievelijk 51 en 50 procent gestegen. Twitter steeg met 18%. Die 18% geeft echter een vertekenend beeld, aangezien alleen uitgegaan is van internet met vaste verbinding, dus geen bezoek via mobiel. Hyves daarentegen had 3% minder bezoekers op de website. Dit maakte TNS NIPO vandaag bekend (zie het onderzoeksrapport).

Op dit moment gaan die dalende cijfers nog niet ten koste van Hyves. Het is natuurlijk wel de vraag hoe dit het komende jaar gaat veranderen.

Enkele feiten op een rij van Hyves en Facebook:

  • In 2010 was ‘Hyves’ het meest gezocht zoekwoord in Google volgens Google Zeitgeist 2010 (Facebook staat op plaats 6).
  • Hyves heeft op dit moment beduidend meer leden in Nederland dan Facebook (respectievelijk 10.816.135 en ruim 3 miljoen).
  • Op de top 20 sites van 2010 van Multiscope staat Hyves op plaats 3 en Facebook op plaats 10 (in 2009 op plaats 56).
  • Bezoekers van Hyves keren het vaakst terug op de website, maar bezoekers van Facebook blijven langer op de website.
  • Hyves is een Nederlandse website en Facebook is een internationaal platform.

Zelf neem ik in mijn vrienden- en kennissenkring ook een verschuiving waar. Veel mensen maken een Facebook account aan en verwijderen uiteindelijk hun Hyves account. Mijn ervaringen zijn dat op Hyves een wat jonger publiek actief is en dat naarmate men ouder wordt er een verschuiving plaatsvindt naar Facebook en dat LinkedIn puur zakelijk en als online CV wordt gebruikt. Zelf vind ik Facebook ook overzichtelijker en leuker. Het gaat meer uit van het reageren op elkaars berichten en foto’s. Er is veel meer interactie en door de mobiele apps is je account gemakkelijk te onderhouden.

Rest natuurlijk nog wel de vraag wat de plannen van de Telegraaf Media Groep zijn nu ze Hyves onlangs hebben overgenomen???

Wat denk jij, wie gaat er winnen? Facebook of Hyves? Doe mee met de poll op een speciaal ingerichte website.

Interessant artikel? Deel het!

Vond je dit artikel interessant en waardevol? Delen wordt gewaardeerd. Of laat hieronder een reactie achter.