Verschuiving van browsers in Europa, maar ook in Nederland?

Internet Explorer is volgens statistieken van Statcounter niet meer de meest gebruikte browser van Europa. Firefox lost Internet Explorer af als meest gebruikte browser. Is dit opvallend en is dit in Nederland ook zo?

Statistieken in Nederland

Als je de statistieken van de top 5 browsers in Nederland bekijkt kom je tot een hele andere conclusie. In Nederland is Internet Explorer nog gewoon de koploper met 60,84% marktaandeel. Firefox volgt op gepaste afstand met 19,54%. Google Chrome had een forse stijging in 2010 en heeft nu 12,51% marktaandeel. Safari volgt met 5,77% en Opera staat op plek 5 met 1% marktaandeel.

Oorzaken van die verschillen

Ik kan de enorme verschillen niet zo verklaren. Nederland is toch ook geen achterloper op het gebied van Internetgebruik. Nederland had vorig jaar, procentueel bekeken, zelfs nog de meeste internetgebruikers van Europa.

Bedrijfsmatig wordt er natuurlijk wel heel veel gebruik gemaakt van bedrijfsnetwerken waar standaard Internet Explorer op draait. Vaak is het dan lastig om zelf een andere browser te installeren.

Hoewel je tegenwoordig op nieuwe computers wel de keuzemogelijkheid hebt voor andere browser en er ook een lichte daling is bij IE lijkt het toch gewenning van de Nederlanders. Mensen praten natuurlijk over Internetten en leggen dan natuurlijk al gauw de associatie met Internet Explorer.

Daarnaast denk ik ook dat veel mensen het lastig vinden om over te stappen, want ze moeten dan wel een nieuw programma leren. Ook zullen veel gewone internetgebruikers niet snel de voordelen zien tussen de verschillende browsers.

Ook de overheid kan een belangrijke rol spelen in de keuze van een browser. Zo waarschuwde de Duitse regering vorig jaar de bevolking voor het gebruik van Internet Explorer vanwege een lek in de browser. De Duitse bevolking stapte massaal over naar Firefox en op dit moment is Firefox met 61,06% marktleider in Duitsland. Internet Explorer heeft een marktaandeel van 21,29%.

Conclusie

Het zal in Nederland nog wel een tijdje duren voordat Internet Explorer wordt bijgehaald door Firefox of Chrome. Nederland is natuurlijk opgegroeid met Internet Explorer en die voorliefde zal de komende tijd ook nog wel blijven. Maar dat er een verschuiving plaats vindt daar kan niemand meer omheen.

Interessant artikel? Deel het!

Vond je dit artikel interessant en waardevol? Delen wordt gewaardeerd. Of laat hieronder een reactie achter.