Google Alerts inzetten om altijd op de hoogte te zijn

Bij veel mensen zal Google Alerts niet bekend zijn. Op zich niet raar, want er wordt ook niet veel over geschreven. De tool bestaat toch al sinds 2008, maar nog steeds staat er in Google dat het gaat om een bèta versie.

Het is een tool waarmee je jezelf op de hoogte kan houden van informatie waar jij naar op zoek bent. Ben je een veelbesproken persoon of bedrijf en ben je benieuwd wat mensen over jou als persoon of bedrijf zeggen, dan is Google Alerts een leuke tool om te gebruiken.

Wat zijn Google Alerts precies?

Google Alerts zijn meldingen die je via e-mail en / of RSS binnenkrijgt over zaken waar jij geïnteresseerd in bent. Deze meldingen zijn zelf in te stellen. Bij Google Alerts vul je het zoekwoord in waar jij meldingen over wilt krijgen.

Je kan dus nu per dag op de hoogte worden gehouden wat er over jou of over je bedrijf geschreven wordt op Internet. Je kan nu altijd inspelen op kansen, maar ook op bijv. klachten. Wordt er op een forum iets negatiefs over je bedrijf of product geschreven dan kan je er door de melding van Google Alerts direct op reageren. Zo kan je direct de conversatie aangaan en kan je klachten oplossen voordat dit negatieve gevolgen heeft voor je bedrijf.

Waar kan je Google Alerts voor gebruiken?

Naast de hierboven opties waar je Google Alerts voor kan gebruiken kan je de tool voor nog veel meer handige zaken instellen:

Je concurrenten volgen: Natuurlijk heb je voor je eigen bedrijfsnaam al een melding aangemaakt, maar mogelijk ben je ook benieuwd wat er over je concurrenten geschreven wordt op het internet. Vul dan gewoon de bedrijfsnaam van je concurrent in en je blijft zo op de hoogte.

Kijken of je website of nieuwe pagina op website geïndexeerd is: Je hebt een nieuwe website laten bouwen (door natuurlijk Bart Online J) en je wilt niet elke dat kijken of deze al geïndexeerd is door Google. Met Google Alerts kan je precies monitoren of je website al in Google voorkomt. Hoe? Door de zoekterm link:url.nl (bijv. link:bart-online.nl) in te voeren kan je bijhouden wanneer je website wordt opgenomen in Google. Maar je kan ook bijhouden wanneer een andere externe website een URL naar jouw website heeft opgenomen.

Een persoon volgen: Met Google Alerts kan je iedereen in de gaten houden. Wil je op de hoogte worden gehouden van meldingen over iemand op internet dan vul je de naam in van die persoon. Door de naam tussen aanhalingstekens te zetten zoek je op exact dat zoekwoord of naam.

Hoe kan je Google Alerts instellen?

Het instellen van Google Alerts is zeer simpel. Je hoeft slechts 5 zaken in te stellen. Ga allereerst naar http://www.google.nl/alerts.

  1. Bij zoekterm vul je jouw zoekterm in.
  2. Bij type kan je aangeven wat je zoekt, bijv. nieuws, blogs, realtime (zoals Twitter), video of discussies
  3. Hoe vaak wil je op de hoogte worden gehouden, kies uit Onmiddellijk, een keer per dag, een keer per week.
  4. Volume is een vage keuze, want wat zijn de beste resultaten? Ik zou hier kiezen voor alle resultaten.
  5. Bij verzenden naar vul je het e-mailadres in waar de melding van Google Alerts naar toegezonden moet worden. Of je vult in dat het naar een feed gestuurd moet worden.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn artikel. Wanneer je toch nog vragen hebt over Google Alerts neem dan gerust contact met me op.

Interessant artikel? Deel het!

Vond je dit artikel interessant en waardevol? Delen wordt gewaardeerd. Of laat hieronder een reactie achter.