Maar hackers hebben liever dat je niet door hebt dat de website gehackt is. Ze gaan vaak onzichtbaar te werk en plaatsen zonder dat je het door hebt code op je website met malware. In het ergste geval blokkeert Google dan je website totdat deze is opgeschoond. Dat betekent ook dat potentiële klanten je website niet kunnen bezoeken.
Helaas verwacht ik dat het aantal gehackte websites in de toekomst zal toenemen. Waarom? Het wordt steeds gemakkelijker om zelf een website online te zetten met bijv. de CMS-systemen WordPress of Joomla.
Echter, wordt er dan vaak niet nagedacht over veiligheid en wordt er niet omgekeken naar technisch onderhoud aan het beheersysteem van de website. En dat is ook direct de grootste oorzaak van een gehackte website: slechte beveiliging en achterstallig onderhoud.
‘Maar waarom zou een hacker mijn website willen hacken?’ is vaak de vraag die ik krijg van ondernemers. Een hacker heeft jouw website niet als doel, een hacker gebruikt kwetsbare websites ‘gewoon’ om geld te verdienen, door bijv. linkjes te plaatsen naar websites met illegale producten.
Helaas kan je niet volledig voorkomen dat een website gehackt wordt? Maar een goede beveiliging begint bij jezelf. Gebruik nooit de gebruikersnaam admin. Gebruik veilige wachtwoorden. En zorg er altijd voor dat het beheersysteem van je website up-to-date is.